Tidlig læring om vrede

Mange mennesker har ikke lært fra barnsben, hvordan de skal udtrykke vrede. Ikke uden de selv eller andre kom til skade.

Vrede hjælper en med f.eks at sætte grænser. Vi udtrykker, når noget ikke er ok. Men hvis du er blevet forhindret i det, i løbet af opvæksten, så blev din evne til at sætte grænser forstyrret.

Som overlevelses strategi udviklede du dig måske i stedet til en ”pleaser” – og er nu overmedgørlig. Lytter ikke længere til dine egne behov, men i stedet til hvad andre ønsker af dig. Så vreden bliver undertrykt. Det er ikke ensbetydende med, den ikke er der. Den ligger bare til opbevaring. Og jo mere der opbevares, jo tungere og mere kompleks hverdag. Der er jo en del i bagagen, der skal navigeres udenom. For du vil jo ikke for alt i verden have vreden op til overfladen.
Men utilfredsheden ligger og ulmer, og ud kommer den på indirekte måder. F.eks. sarkasme, afvisning, tavshed, sige ja og gøre nej….. osv osv.

Måske har du udviklet en form for overkompenserende overlevelses strategi, hvor du ”slår” om dig med vrede. Er nød til at råbe for at føle dig hørt. Projicerer på dine omgivelser. Hvor er de håbløse! Sender skyld ud. Kalder dem de værste ting. Nogen gange højt. Andre gange måske inden i dig selv.
Måske bliver du ikke kun voldelig i sproget, men også fysisk. Og får måske bondeanger, når tordenskyen har lagt sig.
Måske siger du det højt. Måske ikke og bebrejder i stedet dig selv, at du er et dårligt menneske. Hvad du jo ikke er. Du kan blot ikke håndtere vrede.

Eller, du trækker dig måske ind i dig selv, og forskanser dig bag et skjold, så snart der er situationer der kan udvikle sig til en konflikt. Og det skjold kan senere blive et slags dulmende skjold. F.eks stoffer, cigaretter, alkohol, mad eller beroligende medicin.

Den gode nyhed er: Du overlevede!

Og, du kan i dit voksne liv lære at være konstruktiv med din vrede.
Måske er tiden inde til at leveat leve med at du støtter dig i et direkte udtryk.
At leve med, at du giver dig selv det rum du har brug for til at være dig.

Hvis du ikke er parat, så giv dig lige at øjebliks refleksion: Hvad er konsekvenserne? Hvad skal du så fortsat overleve med?
Tænk over det – og helt uden fordømmelse. Det skal måske modne før du føler dig parat.

Flere blogindlæg

Fanget af gamle mønstre?

Du kan bedst hjælpe dig selv, og andre, når du lever autentisk. Læs, hvordan “Fra mindfulness til heartfulness” kan hjælpe dig til at slippe kvælende rutiner og unødige hensyn.

Læs mere

Strengthen your intuition in a simple way through the body

Receive audio files as a gift and sign up for the newsletter at the same time.

Styrk din intuition på en enkel måde via kroppen

Modtag lydfiler som gave og tilmeld dig samtidig nyhedsbrev.